Controle door uw werkgever
Wanneer u zich afwezig meldt wegens ziekte of letsels door een ongeval, mag uw werkgever een erkende, onafhankelijke controlearts bij u langs sturen om u te onderzoeken. Weigert u het onderzoek, dan kunt u uw gewaarborgd loon verliezen. De controlearts gaat na of u echt arbeidsongeschikt bent en voor hoe lang.
Wanneer kan de controlearts langskomen?
Dat kan vanaf uw eerste dag afwezigheid, zelfs als u zich nog niet door uw eigen arts liet onderzoeken of uw ziekte-attest nog niet aan uw werkgever hebt bezorgd. Uw werkgever mag de controlearts meerdere keren naar u toesturen, bijvoorbeeld als u uw ongeschiktheid verlengt, zelfs wanneer u langdurig arbeidsongeschikt bent en geen gewaarborgd loon meer ontvangt. Controleartsen komen in principe alleen overdag langs. Dat mag buiten uw gewoonlijke werkuren zijn, ook in het weekend en op feestdagen.
Wat als u niet thuis bent?
Op uw ziekte-attest staat of u uw woning mag verlaten. Als dat mag, kan de controlearts u oproepen of bij u langskomen. Bent u in het laatste geval niet thuis, dan roept hij u alsnog op voor een onderzoek in zijn kabinet, minstens vier uur later. Uw werkgever betaalt uw eventuele verplaatsingskosten terug. Mag u de woning niet verlaten en vindt de controlearts u niet thuis, dan bent u uw recht op gewaarborgd loon kwijt.
Het oordeel van de controlearts
Eens de controlearts een besluit nam, moet hij u daarover schriftelijk informeren. Dat is niet altijd meteen na het onderzoek: de arts kan nog de tijd nemen om extra inlichtingen in te winnen. Als de controlearts het met uw behandelende arts eens is, blijft u arbeidsongeschikt en is er niets aan de hand.
Hij kan echter ook een ander oordeel vellen. Dan moet u meteen of vroeger dan voorgeschreven terug aan het werk. Wie daar niet mee akkoord gaat, kan een arbitrageprocedure opstarten. Opgelet, dit moet u wel doen binnen de twee dagen na de beslissing van de controlearts.
Nuttige tips
De controlearts wordt betaald door uw werkgever. Weiger het onderzoek door deze arts zeker niet, werk goed mee en geef hem correcte informatie.
De controlearts moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen: hij moet gerechtigd zijn om de geneeskunde te beoefenen en 5 jaar ervaring als huisarts of een vergelijkbare praktijk hebben. Bovendien moet hij bij elke opdracht een onafhankelijkheidsverklaring tekenen. Hij mag ook niet de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer van het bedrijf zelf zijn, noch adviserend geneesheer van het ziekenfonds of van de Hulpkas voor Ziekteverzekering.
Hebt u nog vragen of twijfels, raadpleeg dan uw huisarts. Hij weet zeker raad.
Meer artikels over arbeidsongeschiktheid
Gewaarborgd loon en forfaitair dagbedrag
Invaliditeit en permanente ongeschiktheid
Dag Sara,
Wat gebeurt er als je langdurig ziek bent en je niet controleerbaar opstelt bij de controle van een controlearts?
Beste Pauline,
de werkgever kan daar een reden in zien om het contract eenzijdig op te zeggen.
Als u denkt nooit meer dat werk te zullen verrichten, heeft dat verder weinig consequenties.
Groeten,
Sara
Mag mijn werkgever een controlearts sturen wanneer ik het werk reeds hervat heb?
Beste,
De werkgever kan wel een controlearts sturen, maar die zal dan ongetwijfeld vast moeten stellen dat het werk hervat is en dat het medisch controleonderzoek zonder voorwerp is.
De controlearts kan niet met terugwerkende kracht de verlopen ziektedagen betwisten, zelfs niet als het werk niet hervat is. Lang geleden kon dat wel maar dat is afgeschaft. Het is iets van vorige eeuw.
Groeten,
Peter
Dag Sara,
Wat gebeurt als je niet langsgaat bij een oproep tot controle na de periode van gewaarborgd loon.
Dus wanneer je betaalt wordt door ziekenkas en niet door werk
Beste Thomas,
de werkgever heeft weinig te winnen en de werknemer verliest er amper aan. Het gewaarborgd loon is uitbetaald en daar praten we niet meer over.
De werkgever kan er wel een reden in zien het arbeidscontract in vraag te stellen of op te zeggen.
De olifant in de kamer is dat arbeidscontract dat zolang de ziekteperiode loopt, van kracht blijft, zij het ‘voorlopig’ opgeschort.
Ga je daar nog ooit het werk hervatten? Ik merk hier toch een stukje ambivalentie. Het klinkt niet naar iemand die per se terug wil.
Ik zou ander werk zoeken en proberen ervan los te komen.
Beste groeten,
Peter
Moet je bij blijvende invaliditeit je ziekte attest blijven verlengen bij de werkgever?
Dag Karlijn,
Indien u invalide bent, heeft u al meer dan een jaar niet meer gewerkt. Het arbeidscontract is en blijft buiten kracht door medische redenen. Zolang u attesten instuurt, blijft het contract bestaan, maar zonder werking. Indien u het contract wenst te behouden, kunt u doorgaan met attesteren. Wanneer u daarmee stopt, gebeurt er meestal niets. Veel werkgevers nemen niet het initiatief om het contract op te zeggen uit vrees voor kosten. Wanneer er geen attesten meer zijn, is uw afwezigheid op het werk niet meer gedekt, en bent u in theorie ongewettigd afwezig. Dat kan een reden zijn om het contract eenzijdig te verbreken in hoofde van de werkgever.
In de praktijk stel ik vast dat er in de overgrote meerderheid van de gevallen die ik zie, geen vooruitzicht is op het hervatten van de oude job. U kunt er zelf voor kiezen het contract stop te zetten indien u wegens ziekte volledig ongeschikt bent verklaard. Dat moet dan wel ‘permanent en definitief’ zijn (woordelijk in het attest te vermelden.)
In plaats van opgeschort wordt het contract dan verbroken. Dat zal voor u geen andere consequenties hebben en er valt weinig te vrezen.
Beste groeten,
Peter