Invaliditeit en blijvende arbeidsongeschiktheid
Als u langer dan een jaar arbeidsongeschikt bent, krijgt u via uw ziekenfonds niet langer een ziekte-uitkering maar een invaliditeitsuitkering. Afhankelijk van uw gezinstoestand bedraagt deze tussen 40% en 65% van uw laatste brutoloon, met een bepaald minimum en maximum. Opgelet, op deze uitkering wordt geen belastingsvoorheffing ingehouden. U doet best voorafbetalingen* om onaangename financiële verrassingen te voorkomen.
Werkonbekwaamheid aanvaard?
U kan nu controle krijgen van een medische raad van het RIZIV. In deze raad zitten drie betrokken artsen: een van uw werkgever, een van de vakbond en een van de staat. Als deze raad of de adviserende arts van uw ziekenfonds uw werkonbekwaamheid niet langer aanvaardt en u dus uw uitkering verliest, kunt u beroep aantekenen bij de arbeidsrechtbank.
Uw huisarts moet dan een dossier opmaken voor de Auditeur van deze rechtbank, die oordeelt of het tot een rechtszaak komt. Komt uw zaak voor, dan laat u zich best bijstaan door een advocaat of door uw vakbond. Het kan gemakkelijk een jaar duren voordat er een vonnis valt.
Uitkering tijdens de beroepsprocedure
Zolang deze beroepsprocedure loopt, krijgt u geen ziekte-uitkering meer. Als u werkloos was voor uw ziekte of als u intussen geen arbeidscontract meer hebt, kunt u een werkloosheidsuitkering ontvangen. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) bekijkt dan of er misschien werk is dat u wel kan uitvoeren, eventueel na een her- of bijscholing. Hebt u wel nog een contract, dan moet u uw werkgever contacteren.
Terug naar uw werkgever?
Een preventieadviseur-arbeidsarts onderzoekt dan of u misschien een andere job wel kan uitvoeren. Zo ja, dan zet de externe preventiedienst een re-integratietraject op om aangepast werk te zoeken binnen het bedrijf. Als ze dit vinden, kunt u weer aan de slag, voltijds of deeltijds. Zo niet, kunt u definitief ongeschikt verklaard worden.
Definitieve invaliditeit
Als uw arts en de preventieadviseur-arbeidsarts u beiden blijvend en definitief arbeidsongeschikt verklaren, kan uw werkgever uw arbeidsovereenkomst beëindigen wegens overmacht. Dan moet u geen opzegtermijn presteren en moet uw werkgever u geen opzegvergoeding uitkeren. U kunt zich dan inschrijven in de werkloosheid, als u nog altijd geen invaliditeitsuitkering krijgt.
* Hoe u dit doet, vindt u op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.
Nuttige tips
Het RIZIV, het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, opereert binnen de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Weiger het onderzoek door de medische raad zeker niet, werk goed mee en geef de artsen in deze raad de nodige, correcte informatie.
Uw huisarts kan u helpen uw zaak te verdedigen bij de medische raad of bij de Arbeidsrechtbank als de raad een besluit velt waar u niet mee akkoord bent.
Meer artikels over arbeidsongeschiktheid
Gewaarborgd loon en forfaitair dagbedrag
Goedenavond,
Momenteel ontvangt mijn partner al 7 jaar lang een invaliditeitsuitkering van 66%. Ik vraag mij af wanneer hij definitief invalide zou worden verklaard en niet meer jaarlijks op controle zou moeten etc.
Beste,
Het ligt aan het dossier natuurlijk en de leeftijd etc. Na een jaar word je automatisch invalide. Ik maak uit de vraag op dat het om iemand gaat die een salaris kreeg als bediende en geen ambtenaar of zelfstandige.
Zolang de raadgevende arts van het ziekenfonds het niet nodig vindt tussen te komen, blijft het lopen. Om de zoveel tijd kun je controle krijgen. Wanneer uit het dossier blijkt dat herstel weinig waarschijnlijk is, kan het gebeuren dat het ziekenfonds weinig moeite doet. In andere gevallen, wanneer het om voorbijgaande aandoeningen gaat, kan er wel vaker controle gebeuren.
De raadgevende arts van het ziekenfonds staat onder toezicht van de medische raad van het riziv, die vaak een termijn bepaalt. Wanneer die verstreken is, komt het tot een nieuwe controle.
In deze coronatijden is het allemaal wat moeilijk en ik heb de indruk dat de controlerende instanties onderbemand zijn. Of onderbevrouwd.
Persoonlijk heb ik niet het gevoel dat er te veel controle is, al kan ik begrijpen dat de betrokkenen het als een last ervaren.
Beste groeten,
Peter Van Breusegem
Beste
Als je na 1 jaar ernstige ziekte invalide wordt kan uw werkgever u dan ook al ontslaan wegens overmacht?
En wat gebeurt er met de hospitalisatie verzekering die via de werkgever loopt.
Na een jaar langdurige ziekte met arbeidsongeschiktheid, word je in België automatisch invalide verklaard (alleen voor ambtenaren en zelfstandigen gelden andere regels). Dan wordt eerst gekeken of er aangepast werk mogelijk is bij jouw werkgever. Als dat niet zo is, is ontslag door medische overmacht mogelijk. Daarvoor is het advies van de huisarts, arbeidsarts en adviserende arts van het ziekenfonds nodig, en eventueel van een vierde adviserende arts, van de werkloosheidsvergoedingen.
In principe is het de bedoeling van de wetgever dat er een re-integratietraject wordt opgesteld. Elk van de vier genoemde artsen kan het initiatief nemen.
Soms kan deeltijdse werkhervatting in dezelfde job uitkomst bieden. Je krijgt dan een stuk van je loon, voor de uren die je niet werkt, uitbetaald door het ziekenfonds, zolang de adviserende arts van het ziekenfonds het daarmee eens is.
Ontslag wegens medische overmacht gaat in met onmiddellijk effect. Als werknemer verlies je dan alle verworven rechten, zoals anciënniteit en opzegvergoeding. Na dit ontslag kan je terecht bij de werkloosheidvoorziening. Je kunt zodoende een opleiding zoeken waarmee je een andere job kan uitoefenen waar je wel nog geschikt voor bent. Indien je het met een beslissing niet eens bent, en minnelijk overleg brengt geen uitkomst kun je naar de arbeidsrechtbank gaan. Dat is soms wel een lange procedure.
Na ontslag wegens medische overmacht zal de werkgever je hospitalisatieverzekering niet langer betalen. Je kunt dan kijken of je die zelf kunt overnemen of bekostigen of meenemen naar de volgende werkgever, naargelang de termen van de polis.
Beste groeten,
Peter Van Breusegem
Dat moet je zelf aanvragen via de gemeente. Daarna wordt je naar Brussel bij fod handicap gekeurd of je recht hebt .en krijg je invalide punten
De adviserend geneesheer van de mutualiteit heeft mij ontslagen. Hij beweerd dat ik onvoldoende verdienvermogen van 2/3 in het reguliere circuit bewezen is en raad mij aan om inkomen via fod of OCMW te vragen. Ook staat er in de brief dat ik niet arbeidsongeschikt ben omdat ik niet onder die ziekteverzekering val. Maar ik er staat dus ook in dat ik niet kan gaan werken? Ik heb dit in beroep getrokken en komt 1 april voor. Ook inkomen aangevraagd via fod maar dit kan erg lang duren. Weet jij hoe het nu verder zou moeten?
Beste,
Dat zijn twee vragen.
Wat het ziekenfonds betreft: de eerste zes maanden wordt er gekeken of u uw oude job kunt hervatten, maar later wordt dat anders. Dan wordt er gekeken naar de arbeidsmarkt, wat betekent dat de vraag zich stelt of u niet een andere job zou kunnen uitoefenen dan degene waar u voor aangesteld was. Alleen degenen die meer dan twee derden hebben verloren van hun vermogen door arbeid een loon te verdienen, komen in aanmerking om langere tijd een invaliditeitsuitkering te krijgen. Dat zijn die bekende 66%, een term die je wel vaker hoort vallen.
Een verlies van twee derden van je verdienvermogen is best wel veel. Er zijn een hoop mensen die te slecht zijn voor een normale job, maar niet slecht genoeg om ‘op de ziekenkas te blijven staan.’ In principe dient er dan een integratietraject te komen, waarbij er door bemiddeling en opleiding naar een functie kan worden gezocht die u nog aankunt ondanks uw beperkingen.
De regeling via de fod sociale zaken is een heel andere wet met weer eigen vereisten. Daar gaat het om verlies van autonomie en niet om het vermogen arbeid te verrichten.
U moet een arts hebben die u hierbij begeleidt en een stevig dossier opbouwen, aan de hand van medisch onderzoek, om dan te kijken welke wet op u van toepassing is. Ik kan u vertellen dat ik regelmatig moet vaststellen dat er mensen zijn die uit de boot vallen, die volgens mij in aanmerking komen, maar dat er ook velen zijn die een uitkering krijgen waarvan ik me afvraag of dat wel nodig is.
Beste groeten,
Peter Van Breusegem
ben 56 jaar , en borstkanker gehad , en artrose redelijk erg . ben nu al een jaar zeker op invaliditeit . wat zijn mijn vooruitzichten ???? ik moet nog regelmatig werkonbekwaamheid opsturen naar werkgever ?? Waarom , denk dat ik het wel weet. Maar graag zekerheid. Groeten, dank u
Beste Barbara,
Indien er geen vooruitzicht bestaat op hervatting van het werk waar u voor aangeworven bent, kunt u de huisarts vast laten stellen dat u op medische gronden permanent en definitief onbekwaam bent om de contractuele arbeid te verrichten. U behoudt uw rechten. U kunt dan terugkeren op de arbeidsmarkt in een andere functie die rekening houdt met uw beperkingen of de ziekenfondsuitkering aanhouden zolang de adviserende geneesheren dat aanvaardbaar vinden.
Groeten,
Peter
Hallo
Bedankt voor je antwoord.
Ondertussen ben ik tot 2025 invalide verklaard door het FOD, helaas kunnen zij mij geen inkomensvervangende tegenmoetkoming geven omdat mijn bedrag boven hun grensbedrag ligt, maar ik geniet wel van alle sociale voordelen en 66%+
Ik heb ondertussen proberen te gaan werken en na en halfjaar ben ik weer terug bij af, zelfs nog slechter. Weer arbeidsongeschikt met burn-out, depressie en ziekte van Lyme met bijhorende klachten en klierkoorts die nog steeds aanwezig is. Dus ik ben nog slechter als ervoor. Ik heb nu wel erg weinig inkomen omdat deze berekend is op mijn werkloosheid, moeten zij mij normaal niet verplicht op invaliditeit zetten met mijn attest van FOD? Met wat ik nu heb spring ik niet ver als je huur moet betalen en een puber hebt.
De zaak is nog steeds niet uitgesproken en mijn nieuwe huisarts is er enkele maanden op ziekteverlof dus ik weet
Niet wie hier mij kan bij helpen nog
Beste,
het is me niet duidelijk hoe oud u bent, wat uw beperkingen zijn en welke vooruitzichten u heeft om opnieuw de arbeidsmarkt te betreden zij het deeltijds of in een aangepaste functie.
Met vier punten op de autonomieschaal springt u inderdaad niet ver.
Misschien kijken of er niet drie punten bij kunnen komen. Vanaf zeven komt er weer wat bij.
Beste groeten,
Peter
Als de arts van de mutualiteit, dat zegt klopt niet . De mutualiteit blijft altijd betalen als u erkend bent door fod brussel. Fod legt alleen maar bij op de uitkeringen van de mutualiteit. Bv ik ben erkend door brussel met 11 invalide punten . Dus de mutualiteit betaald mij plus ik trek 97 euro extra bij van fod . Maar ik ben erkend invalide voor altijd
Ja ik heb wel maar 4 punten van fod (zie hierboven antwoord uitleg fod)
Beste
Ik ben door de arbeidsrechtbank Turnhout na een medisch onderzoek volledig plus 66% arbeidsongeschikt verklaard voor alle werken en deze arbeidsongeschiktheid zal blijvende zijn maar ik heb nergens recht op . Zonder onderzoek in Brussel waarom dan een arbeidsrechtbank
mvg
Rik
Beste Rik,
Om hierop te antwoorden, zouden we meer moeten weten over de motivatie van de rechtbank en uw opgebouwde sociale rechten en weten in welke wetgeving we ons bevinden. U bent altijd welkom om ons meer informatie te verstrekken op basis waarvan we ons een oordeel kunnen vormen.
Beste groeten,
Dokter Van Breusegem
Ik ben al van 2011 op vaste invaliditeit met mijn been maar is minimumloon en ik hoor telkens maar van dat puntensysteem maar hoe moet ik daarmee beginnen en me te laten onderzoeken mvg
Beste Didier,
Alles hangt af van een goed dossier. U bent altijd welkom in onze praktijk om u aan te bieden met de stukken die u hebt, zodat we kunnen bekijken welke stukken er ontbreken. Normaal kan iedereen dat aan de eigen huisarts vragen maar misschien hebt u geen vaste huisarts of is deze minder goed thuis in de materie. Mijn advies is in elk geval om een dossier aan te leggen, het te voeden en te kijken of het zwaar genoeg is om van de regeling te kunnen genieten.
Beste groeten,
Dokter Van Breusegem
Ik werd in 2011 door een dronken chauffeur aangereden op weg van mijn werk naar huis. Deze pleegde vluchtmisdrijf. Hij werkt gevonden . Ik hield een whiplash over aan dit ongeval. De ellende begon….concentratie problemen, hoofdpijn, angstaanvallen …uiteindelijk een depressie met bijna 5 maanden een opname . Na mijn ongeval heb ik af en aan nog enkele maanden gewerkt tot er een opname volgde. 10 jaar later , en tonnen antidepresiva , pijnstillers en tranquilizers…. heeft mijn werkgever ( ook al was het een arbeidsongeval ) mij einde 2013 ontslagen , na bijna 14 jaar dienst. De verzekering van het bedrijf betaalde mij een eenmalig bedrag uit plus een maandelijkse levenslange toelage . 66 procent invaliditeit…idd het befaamde cijfer!!! plus maandelijkse toelage. Tot 3 jaar na dit ongeval was het voor mij vechten om te overleven. Langzaam en zeer onzeker met vrijwilligerswerk begonnen, langzaam weer terug proberen te leven ipv overleven. Maar het besef en de aanvaarding is er eindelijk dat ik mij berust voltijds werken nooit meer zal gaan. Ook al is in mijn hoofd de wil er wel, mijn lichaam laat het afwegen en ik ben zeer snel uitgeput. Ik zou heel graag nog op eigen tempo een twee tot drie halve dagen werken…. maar na 10 jaar invaliditeit staat er geen enkele werkgever nog te wachten….. de enigste mogelijkheid zou in zelfstandig bijberoep nog iets op starten. Ik ben ondertussen 52 jaar. Ik zat 10 jaar geleden in een mooie job, een gezond bedrijf en ik deed met plezier mijn overuren. Ik was gelukkig, tot een dronken chauffeur mijn weg passeerde…..De mutualiteit is zo ver ze kunnen ook heel behulpzaam,… maar ik besef dat ze ook weinig kunnen doen. De eerste jaren werd ik jaarlijks uitgenodigd bij de controle arts. Ik heb een goede huisarts, een zeer goede psychiater die mij volgt maar uiteindelijk moet je zelf de aanvaarding een plaats geven en kijken naar wat je nog wel kan ipv wat je niet meer kunt. ……Over de arbeidsverzekering van werkgevers gesproken….. wel mijn broodrooster is beter verzekerd. …..
Beste Peter,
Helaas lijkt je verhaal goed op vele andere verhalen die ik heb gehoord. Je leven is verwoest en je krijgt er zo weinig voor terug. Het enige wat je kan doen, is er het beste van maken en proberen toch nog een toekomst te scheppen.
De grote afwezige factor in je verhaal is de vergoeding voor de geleden schade die voortvloeit uit het ongeval waar in principe een verzekering van de autobestuurder in tussenkomt, en als dat niet het geval is is er een fonds voor vergoeding van slachtoffers die geloof ik tot € 100.000 kan uitkeren voor een schadegeval.
Is het proces ooit uitgevoerd, zijn er conclusies gekomen, heb je op een of andere manier een schadevergoeding gekregen? Het is toch een manier om iets van bewegingsruimte te krijgen zij het dan alleen maar financieel. Het lost de emotionele schade niet op maar het schept wel mogelijkheden om toch iets meer met je leven te doen.
Beste groeten,
Dokter Van Breusegem
Beste,
Ik heb nog een werkgever maar kom te vernemen dat ik nu tot mijn pensioen invalide ben.
Moet ik dan nog altijd een ziektebriefje opsturen naar mijn werkgever dat is nu al 7j zo.
Mvg
Beste Francoise,
Iemand die langdurig werkonbekwaam is en een ziekte-uitkering krijgt, kan ervoor kiezen toch telkens nog een attest van de werkgever te sturen om een ontslag te vermijden.
Indien u denkt dat u nooit meer voor die werkgever zult werken, kunt u er ook voor kiezen dat niet meer te doen. De werkgever kan dan een reden zien om ontslag te geven. Vaak doen ze dat niet uit vrees voor de kosten.
U kunt ook een bericht sturen dat u definitief werkonbekwaam bent met betrekking tot het werk waarvoor u bent aangeworven. Dan wordt het contract doorgaans geruisloos beëindigd zonder vergoeding of vooropzeg voor u.
Beste groeten,
Peter
Moet je na 1 jaar nog steeds aan u werk een ziekteattest bezorgen of niet ? Ik vind hier nergens iets van terug .
Beste Lore,
Iemand die langdurig werkonbekwaam is en een ziekte-uitkering krijgt, kan ervoor kiezen toch telkens nog een attest van de werkgever te sturen om een ontslag te vermijden.
Indien u denkt dat u nooit meer voor die werkgever zult werken, kunt u er ook voor kiezen dat niet meer te doen. De werkgever kan dan een reden zien om ontslag te geven. Vaak doen ze dat niet uit vrees voor de kosten.
U kunt ook een bericht sturen dat u definitief werkonbekwaam bent met betrekking tot het werk waarvoor u bent aangeworven. Dan wordt het contract doorgaans geruisloos beëindigd zonder vergoeding of vooropzeg voor u.
Beste groeten,
Peter
Beste,
Ik ben Carolien, 55 jaar, gehuwd en ik heb een invaliditeitsuitkering: +66% RIZIV erkend, reeds 6 jaar.
Mijn invaliditeitsuitkering wordt berekend aan de hand van het ‘bruto’ loon van mijn echtgenoot.
De zaak waar mijn echtgenoot werkt wordt stopgezet en mijn man heeft interesse om deze over te nemen: verkoop kleding.
Als mijn echtgenoot zelfstandig wil worden, heb ik dan nog recht op een invaliditeitsuitkering?
Bij zelfstandigheid heb je geen vakantiegeld, geen eindejaarspremie en geen maandelijkse loonfiche.
Er is tevens geen bruto loon.
Kan ik mijn invaliditeitsuitkering behouden en op welke basis wordt deze dan berekend?
Word ik uitbetaald aan het minimumbedrag en kijkt men dan niet naar de inkomsten van de zelfstandigheid
van mijn echtgenoot?
Ik vind nergens informatie hierover.
Is het mogelijk mij iets te laten weten.
Alvast bedankt,
Met vriendelijke groeten,
Carolien
Beste Carolien,
U wordt belast op het gezinsinkomen. Zolang de echtgenoot een salaris heeft, is het nog redelijk overzichtelijk, maar zo gauw hij zelfstandige wordt, is dat een stuk ingewikkelder.
Hoeveel gaat hij verdienen, hoeveel bijdragen betalen, hoeveel belastingen voorafbetalen etc.
Ik zou dan warm aanraden om een fiscalist aan te spreken, een belastingdeskundige en boekhouder. Dat zal iets kosten, maar het kan veel leed besparen, zodat u bijvoorbeeld later geen sommen terug moet betalen die u te veel zou gekregen hebben.
Indien de echtgenoot geen of weinig inkomen uit de zaak haalt, krijgt u weer meer uitkering. U moet met iemand die de zaken kent, eens al de mogelijkheden afgaan en de beste kiezen.
Stel dat u uit elkaar zou gaan, is de berekening weer anders. Het is te ingewikkeld en te ver buiten mijn expertise om daar in dit kader meer over te zeggen.
Een goede boekhouder in de arm nemen is de beste investering die een kleine zelfstandige kan doen met zijn of haar geld.
Beste groeten,
Peter
Beste,
graag had ik vernomen wat welke de wettelijke termijn is bij ontslag medische overmacht, om naadloos te kunnen overgaan van hospitalisatieverzekering?
Ik had via mijn werkgever een hospitalistieverzekering bij DKV, ik werd ontslagen met medische overmacht op 29/11/2021.
ik kreeg via mijn werkgever een, werkgeversverklaring dat mijn contract bij DKV op 30/11/2021 verbroken werd, zodoende heb ik geen tijd gehad om andere verzekeringen met elkaar te vergelijken.
De ziekenfondsadviseur vond dit vreemd en sprak van een opzegtermijn van 3 maand, nu zijn mijn echtgenoot en ikzelf pas terug verzekerd vanaf 01/01/2022 met een wachtijd van 3 maand, terwijl wij ervan uitgingen dat wettelijk gezien je kan overgaan zonder deze wachtijd als je altijd een hospitalisieverzekering hebt gehad.
Ik kan op dit moment DKV niet contacteren wegens werken aan hun website en contactcentrum, daarom nu al deze vraag aan jullie
met vriendelijke groeten,
Dominique
Beste Dominique,
Hier kan ik niet op antwoorden omdat het van de polis afhangt. Ik weet af en toe iets van wettelijke bepalingen, maar in dit geval zal het verzekeringscontract de doorslag geven. Ik weet vanzelfsprekend niet wat daar in staat. Lees de kleine lettertjes, of spreek iemand aan die dat kan. U moet echt de tekst terugvinden of opvragen.
U kunt het contract wellicht op eigen kosten verderzetten.
Beste groeten,
Peter
Beste ,
Ik had ook eens een vraag .
Wanneer wordt je volledig invalide verklaard en beslist de ziekenkas dit automatisch of moet je er zelf verder voor gaan .
Ben al sinds 2019 op 66% invalide bij de ziekenkas .
Kort verteld (postpartum depressie 2 malig , begin sinds de epidurale hard met mijn rug te sukkelen , 10 jaar geleden heb ik iets voorgehad aan men voet maar van men voet heb ik nog niets voorgelegd aan de ziekenkas heb daar ook 2 spuiten in gehad .
Men rug belemmerd soms de dagelijkse taken die ik moet uitvoeren ben ook jonge mama van 2 kindjes )
Nu in jet kort ben in uitgenodigd in het ziekenhuis en gaan ze mijn rug verder bekijken en eind februari ben ik uitgenodigd voor de controle arts bij de ziekenkast .
Of ben ik nog niet lang genoeg op 66% invaliditeit ?
Of wordt je voor deze redenen niet volledig op invalide gezet ? Heb men vraag al aan vele mensen , familie gesteld maar heb nooit echt een antwoord gekregen
Geachte,
Na een jaar ziekteverzuim word je automatisch invalide verklaard, tenzij een raadgevende arts van mening is dat je geen 66 % van je arbeidsvermogen bent verloren, met betrekking tot elke mogelijke job die je zou kunnen verrichten, ook al kun jij je oude job niet meer aan. Dat betekent concreet dat je minder dan een derde kunt presteren van wat je kon voor de ziekte begon.
Wanneer het eerste jaar om is, vraagt het Rijksinstituut voor ziekte en invaliditeitsverzekering (RIZIV) jouw dossier op. Dit is een staatsinstelling die de ziekenfondsen controleert en overkoepelt. Bij twijfel kan ze jou vragen een controle-onderzoek te ondergaan, niet alleen wanneer het jaar verstreken is, maar ook later nog, stel dat er genezing optreedt of een verbetering van de toestand.
Het zal afhangen van je dossier. Er wordt gekeken naar je beperkingen, maar ook naar de prognose. Die 66% is best wel streng, maar is aangegeven door de wetgever. Daar valt niet aan te tornen. Rolstoelpatiënten bijvoorbeeld kunnen nog zittend werk verrichten en hebben niet noodzakelijk een verlies van twee derden van hun verdienvermogen indien zij een telefoon en een computerscherm kunnen bedienen. Het is iets wat veel mensen niet begrijpen en soms moeilijk uit te leggen valt.
Beste groeten,
Peter
Beste,
ik ben heb een vraag.
Ik heb bijna 3j op de mutualiteit gestaan, vanaf 1j wordt je benoemd als “invalide”. Nu mag ik van de behandelende arts deeltijds gaan werken.
Ik heb nu een contract van 24u gaan tekenen. Maar nu weet ik niet hoe het dan met de invaliditeitsuitkering gaat. Ik had een uitkering van rond de 1500€/maand mijn deeltijdsloon zal rond de 1300€/maand zijn, hoeveel ga ik dan nog behouden van mijn uitkering?
Mvg
Beste Tessa,
dit is een hele moeilijke. Als ik u was, zou ik toch proberen dit goed uit te zoeken vooraleer ermee door te gaan. Je moet goed je rekening maken. In principe valt dit onder het idee van een integratietraject en dat moet je dan projectmatig bekijken. Wat brengt het op en wat verlies je? Het werkt aan de twee kanten.
De Belgische en Vlaamse regelgeving is te complex voor woorden en het is ook nog een keer verschillend in Vlaanderen en in Brussel. Ik zou hier een sociale deskundige van het ziekenfonds aanspreken om te kijken wat de consequenties hiervan zijn.
Beste groeten,
Peter
Beste,
Normaal krijg ik altijd een uitnodiging voor controle eind november, nu is t januari ik heb nog altijd niks gehoord of een brief gehad dat ik op controle moet komen, mijn aandoeningen dat zijn er veel, en zit al 12 jaar op de invaliditeit. Moet ik nog verwachten dat ik een afspraak krijg voor controle?
Groetjes
Beste,
Dat weet niemand, of je nog opgeroepen wordt. Zowel het Riziv als het ziekenfonds kunnen elk ogenblik contact opnemen al was het maar om te kijken of je nog wel in het land bent. Het hangt ook van zulke dingen af. Ze hebben te weinig artsen om het allemaal na te kijken. Het zou kunnen dat uw dossier zwaar genoeg weegt om het op papier al goed te keuren. Daar hangt uiteindelijk alles van af. Mensen met zeer zware aandoeningen worden over het algemeen met rust gelaten. Na 12 jaar invaliditeit bent u geen ‘laaghangend fruit’ meer. U behoort wellicht niet tot de doelgroep die misschien wel naar de arbeidsmarkt terug zou kunnen keren.
Beste groeten,
Peter
Geachte ,
Ik ben in maart 2 jaar ziek , ondertussen heb ik door de arts v het ziekenfonds , invaliditeit 66% tot aan mijn pensioen ,goedgekeurd door het RIZIV .
Nu start mijn werkgever re – integratie op , kan dit eigenlijk nog mits ik tot mijn pensioen al op invaliditeit ben gezet , doordat ik osteoporose heb , en mijn toestand om ooit nog te werken , , er niet op gaat beteren.
Geachte,
indien er een vermoeden bestaat dat u definitief ongeschikt bent voor de baan waarvoor u bent aangeworven, kan een integratietraject worden opgestart door een arts: dat mag uw huisarts zijn, of de adviserende arts van het ziekenfonds, of de arts van de arbeidsgeneeskundige dienst die voor uw werkgever optreedt. Indien u denkt dat u uw vorige job niet meer kunt doen, kunt u dat zelf aangeven. Indien u denkt nog terug te kunnen keren, kunt u daarnaar streven, maar u wordt hier wel voor een keuze gesteld.
Beste groeten,
Peter
Geachte,
Ik ben sinds 2015 arbeidsongeschikt en vanaf 2016 sta ik op invaliditeid wegens een vonnis van de arbeidsrechtbank .(arbeidsongeschikt in de zin van artikel 100 s1 van de Gec .ziektewet ).
jaarlijks moet op controle bij de ardviserend arts van het ziekenfonds .Ik vraag mij af wanneer ik definitief invalide zou worden verklaard .
Groetjes
Beste,
het ligt natuurlijk aan het dossier en hoe zwaar dat weegt: welke diagnoses en welke beperkingen.
De Wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen gecoördineerd op 14 juli 1994 : bijgewerkt op 31.03.2021 tot het staatsblad van 30.12.2020 – ed.1: te vinden op de site van het Riziv.
Artikel honderd stelt dat u, om blijvend een invaliditeitsuitkering te genieten, aan moet kunnen tonen dat twee derden van uw vermogen om met arbeid geld te verdienen door uw gezondheidsproblemen verloren zijn gegaan, rekening houdend met de arbeidsmarkt. Nu kunnen aan beide kanten dingen veranderen.
Uw toestand kan vooruitgaan. Er zijn heel wat chronische ziekten die met de tijd kunnen verbeteren. De ziekte van Crohn bijvoorbeeld. Soms gaat dat na jaren veel beter. Een zeer diepe depressie kan zich soms weer uitklaren. Voor sommige ziekten komen nieuwe behandelingen ter beschikking.
Aan de kant van de arbeidsmarkt kunnen er ook dingen veranderen. Dat is nu volop bezig, wat onder meer maakt dat potentiële werkgevers minder kieskeurig kunnen zijn dan in het verleden. Dan kan de vraag rijzen of u niet in aanmerking komt voor aangepast werk of halftijdse tewerkstelling, eventueel door u te vormen voor een werk dat u bijvoorbeeld zittend kunt doen. Dat komt dan overeen met een integratietraject.
Beste groeten,
Peter
hallo ik ben juist op invaliditeit ik krijg betaald van de ziekekas maar heb ik recht van de fod om bij te trekken ik heb een brief gekregen dat het goedgekeurd is maar ik weet niet hoeveel punten ik heb heb een hartinfarct gehad
Beste Tom,
uit uw bericht is niet op te maken hoe ziek of hoe gehandicapt u bent. U zou best uw huisarts raadplegen om advies te vragen, op basis van het dossier en de klinische bevindingen. Die zou kunnen kijken de beoordeling van de FOD overeenkomt met de werkelijkheid van uw beperkingen.
Of anders een sociaal assistente bijvoorbeeld van het ziekenfonds.
U krijgt normaal gesproken binnenkort een brief van de FOD waarin staat waar u recht op heeft en wat niet en de berekening van het voordeel. Ik zou daar even op wachten. En dan laten nakijken of het wel klopt. U heeft drie maanden om beroep aan te teken als er gronden bestaan om de uitspraak te betwisten.
Beste groeten,
Peter
Beste,
Ik ben 2 jaar terug geopereerd L4 L5 , tussen wervel weg gehaald en 2 kooitjs met kunst bot en 4 schroeven van 5 cm in mijn rug…tot heden geen verbetering heel veel pijn en mijn benen worden ieder dag slechter kan met moeite lopen of zitten….en ook heel depressief geworden door pijn ik zie bijna geen uit weg alleen ( ….).
Maar ik wordt altijd op controle uitgenodigd en heb het gevoel dat ze me niet geloven en niet serieus nemen.
Wat ik kan ik doen AUB.
Ik ben 40 jaar een altijd verbonden met werk contract?
Mvg
Beste Ali,
u moet een goede huisarts hebben die u helpt in deze ingewikkelde toestand.
Zoals altijd maken we hier een onderscheid tussen de mens en het dossier. De mens komt eerst.
Wat de mens betreft is het lijden groot en kun je kijken of er nog elementen zijn waar nog iets aan gedaan kan worden.
Wat het dossier betreft, ben je helaas wel verplicht om in te gaan op verzoeken tot medische controle.
Dit is geen achterdocht of wantrouwen naar u persoonlijk. Er moet controle zijn.
U zou kunnen in aanmerking komen voor handicap (FOD sociale zaken. Zie myhandicap.be)
Beste groeten,
Peter
Beste, ik las met voldoening tweetal jaren terug wat de huidige problematiek IVM dit thema.
Ik vond mijn vraag niet terug dus hier komt ze.
Wanneer ga je op pensioen als ex bediende op de ziekenkas als invalide ( na beruchte jaar) Zet het RIZIV je uit besparingsmodus op vervroegd pensioen (62j) of komt de stopzetting invaliditeit normaal pas op volledige pensioendatum (67j)
Het antwoord mag gebaseerd zijn dat er geen vooruitgang kwam en de 66% permanent bleef . Momenteel ben ik 56 jaar.
Beste Jassy,
uw vraag is nogal wettelijk technisch en niet medisch. Het is niet mijn vakgebied. Het is wellicht op te lossen door naar mypension.be te surfen.
Ik zie meestal dat de invaliditeit geruisloos overgaat in pensioen op de pensioengerechtigde leeftijd.
Het ligt aan het hele dossier. Hoeveel jaren u heeft van dit en van dat etc.
U moet kiezen wat voor u het meest voordelig is.
Beste groeten.
Peter
Beste. Ik ben sinds 2018 officieel op ziekenfonds komen te staan. Na 8 jar van zoektocht naar werk via gtb , via trajecten en vreiwiligers werk. Vlak voor COVID.
Werd me dus aangeraden op zieken fonds te gaan. Na een jaar kwam ik op invaliditeit. Via mijn brief in juli kreeg ik plots te horen sinds januari 2021 66% invalide werd bevonden. Een jaar later kreeg ik een brief om ter aanvulling van mijn dossier attesten en verslagen binnen te brengen. Deze blijken nu om de drie maand te komen. Maar er veranderd niets aan mijn aandoening ik moet enkel om de 2 soms 4 maand om voorschriften bij mijn dokter. Is dit normaal of is er een mogelijkheid dat mijn dossier gewoon niet correct word aangevuld. Er valt eigenlijk niets. Anders meer vast te stellen. Fibromyalgia. Angststoornis hormonale imbalance. Slaapstoornis. ( sleepstarts) Hypersensytief. Hoogbegaafd. Dit zijn dingen waarvoor nog geen oplossingen zijn. Mijn vraag is dus is dit enkel een administratieve formaliteit / fout/ of normaal dat ik om de 3 maand een aanvulling van mijn dossier zou moeten hebben. Het verontrust me vooral omdat tijdens de 8 jaar werkzoekende project onder gtb. Zoveel administratieve blunders heb moeten laten recht zetten. Dat ik hoop dat het de komende jaren ook niet in de knoop loopt. Ook al heb ik begrip voor administratieve diensten. Maar deze informatie. Van het hele ziekte verhaal van 2004. Tot nu is niet zo makkelijk om als individu te achterhalen varia dokters varia opnames etc. Alvast bedankt met lieve groet
Beste Eric,
We zitten hier in de ziekteverzekering. Als er geen controle zou zijn, dan zou natuurlijk iedereen zomaar kunnen stoppen met werken en een uitkering trekken. Stel dat het gaat om pakweg 1000 € per maand om de rekening gemakkelijk te maken, dan is er na een jaar 12.000€ uitgekeerd, en na tien jaar 120.000. De wet ziet voor dat deze gelden toekomen aan degenen die wegens ziekte door een arts werkonbekwaam zijn verklaard. Dat inkomen wordt doorgaans verstrekt door een ziekenfonds. Daar zit een adviserende arts te kijken naar de dossiers die binnenkomen, of die terugkomen.
Boven het ziekenfonds staat het riziv het rijksinstituut voor ziekte en invaliditeitsverzekering.
Daar zitten alweer andere artsen, die betaald worden, om de hele dag de adviserende geneesheren van de ziekenfondsen te controleren, door de patiëntendossiers op te vragen en te kijken of alle wettelijke criteria zijn vervuld.
Soms wordt dat voorlopig toegekend, soms definitief, al naargelang de ernst van het geval. Meestal dooft dat wel uit, naarmate het langer duurt. Er wordt ook naar de leeftijd gekeken, en naar de arbeidsmarkt. De invaliditeitsuitkering is geen blanco check en het is ook geen win for life.
De beslissing ermee op te houden of ermee door te gaan, zal van het dossier afhangen: verslagen, resultaten, zo mogelijk metingen of beeldvormend onderzoek.
Beste groeten,
Peter
Beste,
Mijn echtgenote is invalide 66% . Dit werd door Helan bevestigd van 2004 tm 2018 en in 2018 is ze met pensioen gegaan.
Voor de belastingen is het belangrijk dat deze invaliditeit voortduurt?
Mijn echtgenote is niet genezen en nog altijd ziek.
Invaliditeit stopt niet met pensioen….
Hoe verlengen?
Gr,lp
Geachte,
zonder het dossier te kennen, is het moeilijk oordelen, maar het volgt uit de wettelijke bepalingen dat de invaliditeit stopt wanneer het pensioen aanbreekt op basis van de leeftijd of het gewerkte aantal jaren.
Wat je wel nog kunt doen is een aanvraag indienen voor erkenning van de handicap, indien die aangetoond kan worden. Dat moet je bij de Zwarte Lieve Vrouw zijn. Dat was de naam van de straat waar de dienst vroeger gevestigd was. Het gaat om een afdeling van het federale ministerie, nu federale overheidsdienst geheten, Sociale Zekerheid, meer bepaald De directie-generaal ‘Personen met een handicap.
Vraag de huisarts een dossier samen te stellen, en vraag de sociale werker van het ziekenfonds het in te dienen.
Wat de fiscale gevolgen van het een en ander betreft, moet u een belastingdeskundige aanspreken.
Beste groeten,
Peter
Geachte ik ben sinds 25/01/2021 invalide verklaart door de arbeidsrechtbank in Leuven deze arbeidsrechtbank heeft op haar beurt een arbeidsgeneesheer aangesteld om mij volledig te onderzoeken waarna deze een volledig medisch dossier heeft overhandigt aan de arbeidsrechtbank De arbeidsrechtbank heeft mij op 28/06/2022 invalide verklaart met terugwerkende kracht vanaf 25/01/2021Rekening houdend enerzijds met de aandoening van eisende partij en anderzijds met haar beroepsverleden en beroepsbekwaamheid voldoet de arbeidsongeschiktheid van eisende partij sinds 25 januari 2021 aan de voorwaarden gesteld bij artikel 100 van de gecoordinerende wet dd14july 1994 Zegt voor recht dat eisende partij de graad van arbeidsongeschiktheid heeft vanmeer dan 66% zoals bepaalt bij artikel 100 van de gecoordineerde wet van 14 july 1994 Mijn vraag ik ben 58 jaar moet ik nu nog op jaarlijkse controle
Beste Daniel,
In het kader van artikel honderd van de wet omtrent de verplichte ziekteverzekering heeft de rechtbank erkend dat u meer dan twee derden van uw vermogen door arbeid een inkomen te verwerven, door ziekte bent verloren.
Ik ken het dossier niet, maar ik heb het in mijn carrière van meer dan veertig jaar nooit gezien, gelet op uw leeftijd, dat ze nog moeite gaan doen om u weer aan het werk te krijgen, om dan wellicht opnieuw veroordeeld te worden, als ziekenfonds, of als Riziv. Een van beide zal hier aan bod zijn geweest. Dat is niet helemaal hetzelfde maar toch bijna. Ik denk echt wel dat ze het gaan opgeven en u met rust laten.
Tot uw pensioen kunt u nog opgeroepen worden voor onderzoek, en dan kunt u daar best aan meewerken. Intussen kunt u in België gaan en staan waar u wilt. Het is wel opletten met buitenlandse reizen. Let op de brievenbus.
Beste groeten,
Peter
Geachte,
Ik ben al meer dan 7 jaar op het ziekenfonds, daarvan heb ik nog 3 jaar geprobeerd om halftijds te werken, maar helaas. Ik zit nu al +/- 3,5 jaar volledig thuis als invalide. Momenteel ben ik bijna
61 jaar. Mijn vraag is de volgende : moet ik mijn vervroegd pensioen aanvragen om op mijn 63ste te kunnen gaan of moet ik verder als invalide tot mijn 66ste wachten op mijn volledig pensioen.
Mijn vrouw werkt nog en aldus val ik nu maar terug op 40 % van mijn laatste brutoloon.
Mag ik zelf kiezen of zegt de wet welke weg ik moet volgen ?
Alvast bedankt voor uw reactie.
Vriendelijke groeten
Beste Guy,
een pensioendeskundige ben ik niet, maar je kunt via mypension.be al een eind komen. Moet je kijken hoeveel het kost en hoeveel het opbrengt. Dat is zeer verschillend naargelang de gewerkte jaren, de betaalde bijdragen etc. Je moet natuurlijk ook kijken naar de fiscale gevolgen. Veel kan ik daar niet aan toevoegen.
Beste groeten,
Peter
Beste , probeer zo kort mogelijk mijn verhaal te schetsen. In 2018 viel ik door een dak met als gevolge verschillende fracturen. Ik was toen zelfstandig. Ik was toen 364 dagen en mutualiteit en werd erna volgens art 100 van de mutualiteit gezet, toch was ik nog voor drie dokters werkonbekwaam, heb toen terug twee jaar en een half sociale kas moeten betalen om sociaal in regel te zijn maar kon niet werken door de problemen en de pijn die ik nog had tot ik in 2021 in revalidatieprogramma geraakte over doorverwijzing van een zelf gecontacteerde rugspecialist die mij deze doorverwijzing voorstelde, ondertussen was ik veranderd van mitualiteit en zit sinds begin jan2022 terug in mutualiteit, ondertussen ben ik ook erkend door fod met minder of 1/3 verdienvermogen met zes punten. Tem juli2023, Kan de mutualiteit nu terug art 100 inroepen zelfs met de erkenning fod? Mvg
Beste Frederik,
in theorie kan dat altijd weer opnieuw in vraag gesteld worden. Er kunnen veranderingen optreden in het medische kunnen, in de fysieke toestand van de persoon, maar ook in de arbeidsmarkt. Artikel honderd is geen win for life. Het zal zoals altijd van het dossier afhangen. Als ik je bericht goed lees, dan heb je toch wel zes punten van de fod ja. Een punt meer zou beter zijn voor u. U kunt altijd een nieuwe aanvraag indienen. Nou denk ik niet dat de adviserende geneesheer van het ziekenfonds, of de medische raad van het riziv zich moe gaan maken om u aan het werk te krijgen. Ik heb wel adviserende gekend die rare beslissingen namen. Indien die betwistbaar zijn, komen die voor de arbeidsrechtbank.
Iedereen stelt zijn adviserende arts aan: het ziekenfonds, het riziv, de fod sociale zaken. Dat zijn allemaal onafhankelijke geneesheren (m/v) ten opzichte van elkaar en ze kunnen van mening verschillen.
Dan kunt u best ook een goede huisarts hebben die dat mee in het oog houdt, of zelf een expert-arts in de arm te nemen.
Beste groeten,
Peter
beste ,
ik sta al van eind 2018 op invaliditeit .
in 2019 werkte ik progressief op mijn huidig werk.
Eind november 2020 ben ik ziek geworden en verschillende operaties gehad en sindsdien nog niet gewerkt.
in juli dit jaar heb ik een erkenning gehad van fod met 9 punten op zelfredzaamheid.
ik heb een vraag wanneer kan je op blijvende invaliditeit ?
nu moet je om de zoveel tijd op controle naar de arbeidsgeneesheer van de mutualiteit.
Beste Amber,
het hangt af van een aantal factoren die u niet benoemt: leeftijd, geslacht opleiding, kansen op een reïntegratietraject.
De negen punten verlies aan zelfredzaamheid hebben betrekking tot handicap, en dat is een hele andere wetgeving dan die van de ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV.)
Er zijn mensen met een handicap die werken. Blinde rechters, artsen met multiple sclerose, doofstomme IT deskundigen.
Dat uw handicap erkend is, doet vermoeden dat u een langdurige en wellicht ongeneeslijke aandoening heeft.
De raadgevende arts van het ziekenfonds en de medische raad kunnen periodisch nog steeds overgaan tot controle, na verloop van tijd, om te kijken of de toestand is veranderd.
Beste groeten,
Peter
Zal mij even voorstellen werk als contractueel bij de federale overheid werk 4/5 ben gekend bij de fod sociale zekerheid heb 8 punten nu wil,ik,medisch deeltijds gaan werken omdat mijn gezondheid het niet meer toelaat heb polyartritis reuma,ben zwaar depressief waarvoor ik zeven maanden in een instelling heb verbleven en nog op controle ga iedere drie weken heb nu ook lichen sclerosus erbij gekregen mijn vraag kan ik deeltijds werken en op invaliditeit gaan
Beste Vera,
daar moet je zelf eens goed over nadenken, in welke mate je actief wil blijven, voor hoelang, en onder welke voorwaarden aan de ene kant, en aan de andere kant welke uitkeringen of andere vormen van ondersteuning in jouw geval gewettigd zijn. Dat hangt telkens van voorwaarden af en je dossier moet sterk genoeg zijn. Je zou eens kunnen laten berekenen wat de beste formule is. Zo van op afstand, zonder kennis van de details, kan ik er niet veel meer over zeggen. Je moet goed je rekening maken.
Hopelijk heeft u toegang tot geestelijke ondersteuning. Veel sterkte.
Beste groeten,
Peter
beste ,
alvast bedankt voor u reactie;.
ik ben een dame van 47 jaar oud , en heb hotelschool gedaan en werk al de hele tijd in de horeca.
momenteel werk ik aan de overheid in een grootkeuken …
maar door verschillende operaties en andere gezondsheidsproblemen nog ben ik nu bijna 2 jaar thuis.
de arts van het werk zegt zeker nog geen reîntegratie …
en helaas zijn er de laatste maanden veel problemen bijgekomen …
mvg
amber
Beste ik ben al 7 jaar invaliditeit duus 66% ik krijg uitkering van ziekenkas,4 week geleden ik ben bij arbeidsarts geweest voor onderzoek en ik ben definitief ongeschikt verklaard van arbeidarts, vandaag heb ik c4,ontslag van verkgever gekregen moet ik die dr.briefjes nog ergens sturen of niet of wat verder geburd met mijn uitkering danku
Beste Jef,
Stel dat het niet meer mogelijk is het oude werk te hervatten gezien uw beperkingen of om andere redenen, kunt u gewoon het ontslag over u heen laten gaan en moet u geen briefjes meer sturen.
Als u het ontslag zou aanvechten in de rechtbank, dan weer wel. U kunt ook uw arts vragen vast te stellen dat u permanent en definitief ongeschikt bent (in die bewoordingen) voor de job waarvoor u bent aangeworven.
Het arbeidscontract houdt dan op te bestaan, hoewel de werkgever in theorie een aangepast werk kan voorstellen.
Groeten,
Peter
Beste, ik was voor mijn ongeval 20 jaar zelfstandige. Door een ernstige polsbreuk en de bewegingsbeperking kan ik mijn beroep niet meer uitoefenen. Nu ben ik na 3 jaar invaliditeit, van de mutualiteit gezet.
Wat nu? Een job vinden dat ik kan is niet zo simpel, al meerdere malen gesolliciteerd, maar helaas.
Mvg,
Annick
Beste Annick,
U kunt genieten van een langdurige ziekte-uitkering indien u meer dan twee derde verloren heeft van uw vermogen door arbeid een beroepsinkomen te verwerven. Indien u een hand niet kunt gebruiken en er zijn geen andere ziektes, komt u niet aan die twee derde of 66 % invaliditeit. De eerste zes maanden kunt u nog verwijzen naar uw gewone job die u niet meer kunt verrichten, maar later wordt het niet meer met de uitgeoefende stiel vergeleken, maar naar de arbeidsmarkt. Dan moeten we ons de vraag gaan stellen of er geen functie zou kunnen zijn die u kunt uitoefenen, ondanks uw beperking. Onthaal, camerabewaking, steward, whatever.
Om daartoe te komen is doorgaans een of andere vorm van opleiding noodzakelijk, in het kader van een integratietraject of een begeleiding door de Vdab.
U kunt tegen de beslissing van de raadgevende arts of van het riziv beroep aantekenen indien u goede argumenten heeft. U heeft hiervoor drie maanden. U heeft daar een doortimmerd dossier voor nodig.
Beste groeten,
Peter
Beste
Ik ben 53 jaar.
Sinds 2016 naar 66% invalide.
Ik zit met chronisch lijden zowel psychisch als fysiek.
En dit word erkend door mijn specialisten en huisarts.
Ik moet nog steeds om de 3 maanden op controle bij mijn huisarts.
En sindsdien verstuurde ik mijn ziektebriefjes naar mijn werkgever.
Ben ik dat eigenlijk verplicht?
Beste Elena,
indien u vooruitzicht heeft op 66 % of meer invaliditeit, tot uw pensioen, en indien u ervan overtuigd bent dat u niet meer naar de job in kwestie terug zult keren, omdat uw medische toestand dat onmogelijk maakt, kunt u ervoor kiezen geen werkonbekwaamheid-attesten meer in te dienen.
De werkgever kan daar dan wel een reden in zien, het contract zonder gevolgen zoals ontslagpremie, opzegtermijn of opzeggingsvergoeding te beëindigen.
Indien u blijft doorgaan met het insturen van attesten tot uw pensioen zal het arbeidscontract ten laatste dan van rechtswege uitdoven.
U kunt zelf via de huisarts of een specialist een attest indienen dat u definitief en permanent onbekwaam verklaart de job waarvoor u bent aangesteld uit te oefenen. De woorden in vet dienen in het attest voor te komen.
Dat dient bekrachtigd te worden door de dienst arbeidsgeneeskunde waar de werkgever bij aangesloten is.
Dat is de meest correcte weg om van alle verplichtingen ten opzichte van de werkgever af te komen. Aangezien het contract dan wordt beëindigd wegens medische overmacht zijn er evenmin opzegvergoedingen noch termijnen van kracht.
In geval van langdurige en onomkeerbare incapaciteit het oude werk te hervatten, zullen de meeste werkgevers het initiatief verwelkomen.
U kunt zelf keuzes maken of alles bij het oude laten.
Beste groeten,
Peter