Langdurige ziekte
Als werknemer kunt u bij kort ziekteverzuim rekenen op een gewaarborgd loon. Bent u als arbeider langer dan 14 dagen arbeidsongeschikt of langer dan 28 dagen als bediende, dan krijgt u een ziekte-uitkering via uw ziekenfonds. De uitkering bedraagt 60% van het brutoloon, met een bepaalde grens.
Om de ziekte-uitkering te bekomen, laat u door uw arts een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid opstellen en ondertekenen. U bezorgt dit aan uw ziekenfonds binnen de 14 of 28 dagen na aanvang van uw ongeschiktheid, naargelang u arbeider of bediende bent. Doet u dit te laat, dan verliest u 10% van uw uitkering tot de datum waarop u het getuigschrift alsnog verzendt.
De adviserend geneesheer beoordeelt uw dossier
De raadgevende arts van het ziekenfonds kijkt uw attest na. Soms zal hij meer informatie vragen aan uw huisarts vragen. Na twee maanden roept hij u op voor een onderzoek. Als hij dan verklaart dat u meer dan 66% arbeidsongeschikt bent, behoudt u uw ziekte-uitkering.
De adviserend geneesheer kan uw ziekteperiode inkorten. Dan moet u sneller weer aan het werk dan uw arts had voorgeschreven. U kunt tegen die beslissing in beroep gaan. Dan moet u binnen de drie maanden een verzoekschrift indienen bij de arbeidsrechtbank.
Wel geschikt voor een andere job?
De eerste zes maanden kijkt de raadgevende arts of u al dan niet uw laatste job kan uitoefenen. Als u langer ongeschikt bent, onderzoekt de arts of u misschien een andere job kunt uitoefenen, binnen het bedrijf waar u werkte of in een ander bedrijf. Zo ja, dan kan hij een re-integratietraject laten opstarten.
Verlenging van de arbeidsongeschiktheid
Wanneer u na de erkende ziekteperiode nog niet terug aan het werk kan, moet u binnen de twee dagen opnieuw een attest van arbeidsongeschiktheid indienen bij uw ziekenfonds.
Eens u langer dan een jaar arbeidsongeschikt bent, verandert het systeem van de verloning en krijgt u geen ziekte-uitkering meer, maar een invaliditeitsuitkering. Het bedrag van deze uitkering zal beduidend lager zijn.
Nuttige tips
De adviserend geneesheer wordt betaald door uw ziekenfonds. Weiger het onderzoek door deze arts zeker niet, werk goed mee en geef hem de nodige, correcte informatie.
Uw huisarts kan u helpen uw zaak te verdedigen als de arts van het ziekenfonds een besluit velt waar u niet mee akkoord bent.
Hallo ik heb sinds 18 juni 2022 invalideteit gekregen ik zou op 1 dec 2024 op pensioen gaan.
Nu is mijn vraag moet ik nog een vertrouwelijk formulier indienen bij het ziekenfonds ?voor mijn werk moet ik dit blijven doen tot aan mijn pensioen .
Geachte,
na een jaar doorlopende arbeidsongeschiktheid, ga je automatisch over naar invaliditeit en hoeft u bij het ziekenfonds geen (vertrouwelijke) attesten meer in te dienen.
Zolang het arbeidscontract niet opgezegd is, zou je eigenlijk je afwezigheid moeten blijven verantwoorden met (gewone) ziekteattesten.
Voor zover je weet dat je toch nooit meer de oude job zult kunnen opnemen, riskeer je weinig als je dat nalaat.
Je kunt ook een attest van definitieve en permanente ongeschiktheid indienen, om een einde aan het arbeidscontract te stellen, maar dan kan de arbeidsgeneeskunde ingeschakeld worden. Op zich is dat niet erg. Die zal doorgaans geen stokken in de wielen steken.
Het arbeidscontract dooft vanzelf uit wanneer de pensioenleeftijd daar is, zonder financiële gevolgen.
Beste groeten,
Peter