Coronavaccinatie in Brussel: hoe meldt u zich aan?

Er heerst bij onze patiënten grote verwarring rond de coronavaccinaties in Brussel. We willen hier zoveel mogelijk duidelijkheid scheppen in de vaccinatieplanning en u concrete informatie geven over waarom, wanneer en waar u zich als Brusselaar kunt laten vaccineren.

Vaccinatie: belang en veiligheid

Onze artsen raden u ten stelligste aan u te laten vaccineren wanneer u daartoe uitgenodigd wordt. Algemene vaccinatiecampagnes zoals deze tegen polio, kinkhoest
en difterie hebben al eerder hun nut bewezen. In onze contreien zijn deze ziektes dankzij vaccinatie uitgeroeid. Het coronavaccin is uw deur naar de vrijheid en het hervatten van uw normaal leven.

Helaas circuleren er tal van valse berichten over de veiligheid van de vaccins. Het is normaal dat u zich vragen stelt rond deze nieuwe vaccins, maar raadpleeg betrouwbare bronnen om u terdege te informeren.

Correcte antwoorden op uw vragen rond de veiligheid van de vaccins vindt u bijvoorbeeld op de coronawebsite van de federale overheid en de coronawebsite van het Brussels Gewest.

Wanneer krijgt u het vaccin?

U kunt het vaccin enkel op uitnodiging van de overheid krijgen. U kunt het niet zelf aanvragen via uw huisarts of een ander kanaal, zelfs niet als u tot een risico- of voorrangsgroep* behoort. Wacht dus geduldig af tot u uitgenodigd wordt.

Het is onvoorspelbaar wanneer u deze uitnodiging precies zult ontvangen. Het hangt af van uw leeftijd, uw beroep, uw eventuele aandoeningen, maar ook van de snelheid waarmee gevaccineerd wordt en de beschikbaarheid van de vaccins. Na de voorrangsgroepen zijn de 65-plussers en de risicopatiënten het eerst aan de beurt.

Waar wordt u gevaccineerd?

Als u zich kunt verplaatsen, zult u zich naar een van de tien Brusselse vaccinatiecentra moeten begeven. U zult een centrum moeten kiezen uit de voorgestelde lijst op het online platform waarop u een afspraak moet maken.

Bent u niet mobiel, dan zal een mobiel team langskomen op uw woonplaats, zij het bij u thuis, in het tehuis waar u verblijft of zelfs op straat indien u dakloos bent. Als u beperkt mobiel bent, bijvoorbeeld door een aandoening of handicap, zult u naar een vaccinatiecentrum gevoerd worden.

Hoe maakt u een afspraak eens u uitgenodigd bent?

Wanneer u uitgenodigd wordt, zult u op het Brussels online afsprakenplatform twee afspraken moeten maken in een van de voorgestelde vaccinatiecentra: een voor uw eerste dosis en een voor uw tweede dosis van het vaccin, enige tijd later. Houd uw uitnodiging bij de hand om uw afspraken te maken.

Op de coronawebsite van het Brussels gewest vindt u de volledige handleiding waarin staat uitgelegd hoe u uw afspraken maakt. Volg deze stap voor stap. Als u toch problemen ondervindt met uw online aanmelding, bel dan de helpdesk waarvan het nummer op uw uitnodiging staat.

Bijkomende informatie

U vindt nog meer gedetailleerde informatie over het Brussels vaccinatieplan en hoe u uw afspraken kunt maken op de coronawebsite van het Brussels Gewest.

* Opgelet, in Vlaanderen is het vaccinatiebeleid anders dan in Brussel en zal de campagne anders verlopen. Ook de voorrangsgroepen zijn anders bepaald.