Welkom in De Overbron

Uitgenodigd door voormalig minister Bert Anciaux bezocht ik het woonzorgcentrum ‘De Overbron’ in Neder-over-Heembeek, twintig jaar geleden opgericht om tegemoet te komen aan het complete gebrek aan Nederlandstalige rusthuizen in Brussel.  

Het werd een verrassend bezoek. Ik was niet alleen onder de indruk van het enthousiasme van de 100% Nederlandskundige bevrouwing en bemanning, in al hun diversiteit, maar ook van de bijzonder levendige sfeer die er heerst. Een absolute aanrader voor elke Vlaamse Brusselaar die niet meer thuis kan wonen.

Bert vertelde mij dat het een echt ‘woonleefcentrum’ is: “We organiseren regelmatig activiteiten in het centrum zelf, en we gaan af en toe ook buiten onze muren op stap om cultuur op te snuiven. De bewoners worden hier goed gesoigneerd, zij staan hier centraal. Ze kunnen genieten van de buitenlucht en de natuur op een mooi dakterras en in onze grote tuin. Dat is niet evident in Brussel! Onze ‘beschermde’ afdeling is niet echt gesloten, maar biedt extra geborgenheid aan mensen die daar nood aan hebben. Iedereen kan hier nog echt leven!

Ik was in De Overbron getuige van een zeer gezellige ambiance. Er wordt gelachen, gekaart, gesjoeld. Alle medewerkers zijn bijzonder vriendelijk en enorm begaan met de bewoners. Je ziet dat ze hen zoveel mogelijk comfort en levenskwaliteit willen geven. Het is een levendig centrum vol gelukkige bewoners. Een verhuis naar een woonzorgcentrum als dit, kan je leven zeker een nieuwe wending geven!