Geschiedenis van de praktijk Papenvest Medical

Bijna 60 jaar ten dienste van de Brusselaar

De praktijk werd opgericht in 1962 door dokter Robert Antoine. Dertig jaar later zocht deze arts een opvolger. Dokter Peter Van Breusegem, toen werkzaam in de farmaceutische sector, was in die periode net op zoek naar een nieuwe uitdaging. Beide dokters waren tevens dichter en konden het goed met elkaar vinden. De overname in 1993 door dokter Van Breusegem was dan ook snel beklonken tussen de twee artsen.

Middelengebruik aanpakken bij de start

Precies in die tijd werd het voorschrijven van methadon mogelijk voor huisartsen. De drugsproblematiek in de praktijk dreigde even uit de hand te lopen. Dokter Van Breusegem was genoodzaakt een strikt beleid te voeren, maar verstrekte de substitutiebehandeling en gaf zo gebruikers een kans op een kwaliteitsvol leven. Hij bekwaamde zich verder in de materie, onder andere door jarenlange intervisie.

Een positieve wending

Zonder hulp blijven mensen met een middelenverslaving vaak onder de radar van het zorgsysteem. Wanneer het stoppen niet lukt, is het volgens internationale wetenschappelijke consensus beter hen een substituut te geven. Dan nemen ze hun leven weer in handen, vinden ze werk, een woning, stichten ze een gezin en integreren ze zich in de maatschappij.

Een bonte praktijk in hartje Brussel

Net als iedereen werden en worden mensen met een verslaving in de huisartsenpraktijk benaderd als mens, zonder vooroordelen. Ook de afkomst van de patiënten was nooit van tel voor dokter Van Breusegem. Wanneer hij zijn praktijk begon, behandelde hij heel wat migranten van de eerste generatie, later ook deze van de volgende migratiegolven.

Toegang tot zorg gegarandeerd

In deze bonte, kleurrijke praktijk in het centrum van Brussel blijven mensen van alle klassen, culturen en godsdiensten welkom zonder onderscheid. Er is immers maar één geneeskunde, gelijk voor iedereen. Het Belgisch zorgsysteem behandelt iedereen gelijk maar is niet altijd even toegankelijk. Dokter Van Breusegem zorgde er altijd voor dat ook sociaal kwetsbare patiënten er hun weg in vinden.