99. Pillen of praten?
Als er niet meteen iemand in je omgeving klaarstaat om te luisteren, ga dan naar de huisarts of de psycholoog, die jou wellicht kan helpen om je dip te overwinnen, en je een beetje wijzer kan maken om de volgende uitdagingen van het leven aan te gaan. Je houdt er misschien littekens aan over, maar een mens moet verder.
Therapie kan bij exogene depressie wonderen verrichten. Wellicht moet je opruiming houden in de kelders en zolders van het geheugen en kijken wat het is dat je zo aandrijft, om beter vooruit te kijken en nieuwe levensdoelen af te bakenen. Intussen leer je ook hoe je de angst en de onlustbuien moet aanpakken. Psychotherapie helpt je dieperliggende oorzaken te ontdekken en zo de depressie duurzaam te behandelen.
Medicatie voor depressie is bij lichte en middelmatige vormen meestal niet nodig om de depressie te genezen, maar in ernstige gevallen dan weer wel. Mijn vuistregel is: medicatie heeft snel effect, maar lost de levensproblemen niet op. Psychotherapie kan een oplossing bieden, maar dat vraagt tijd. Een combinatie van beide is perfect mogelijk en geeft de beste resultaten.
Nog een vuistregel: je kunt je kapot analyseren, maar als het de hersencellen zijn die vreemd doen, raak je er niet doorheen, als je niet terzelfdertijd ook medicatie neemt. Nu zijn we in België een beetje het slachtoffer van een systeem waarbij medicatie snel en betrouwbaar bij de apotheek om de hoek verkrijgbaar is, wat een luxe is. Terwijl een psycholoog vinden die naar je luistert veel moeilijker is en langer duurt, en daar heerst dus een schaarste.
Veel tijd gaat verloren naarmate elk centrum voor geestelijke gezondheidszorg in mijn wijde omgeving steeds langere wachtlijsten aanlegt, zonder dat er een haan naar kraait. We laten onze hulpvragers, die op zoek zijn naar geestelijke gezondheidszorg, fameus in de steek op die manier.
De zelfmoordcijfers in België liegen er niet om. In 2017 overleden in Vlaanderen 978 personen door suïcide. Dit komt neer op bijna 3 zelfdodingen per dag. Bijna 3 op de 4 (71%) van hen waren mannen. Vermoedelijk is dit een onderschatting gezien er ook elk jaar sterfgevallen zijn waarvan de doodsoorzaak moeilijk te bepalen is.
Deze statistiek bouwt op gegevens van het overlijdensattest dat door een arts is afgeleverd en die terechtkomen bij het Agentschap Zorg en Gezondheid.
Geef een reactie