Ontslaving: depressie bis

98. Depressie

Gevoelens van woede en opstandigheid kunnen meespelen, vaak heel terecht, in de zin dat ik er me goed kan in herkennen. Die boosheid is normaal te noemen, maar wraak nemen zal weinig oplossen. Je moet dat uiten op een andere manier. Eerst goed nadenken. Ga fietsen of zo. Dat is een uitstekende meditatieoefening die de geest tot rust kan brengen.

Elke vorm van fysieke inspanning is welkom, maar fietsen is een van de beste keuzes, net zoals zwemmen. We komen soms bij zinnen door een zinloze verplaatsing die we onszelf opleggen om bij ons vertrekpunt uit te komen. Onze hersenen hebben tijd nodig om gebeurtenissen te verwerken en dat duurt soms langer dan je denkt.

Zeker als jou iets overkomt dat jij niet kunt plaatsen. Je werk is je leven. Dat geldt voor verbazend veel werknemers. Je werkplek verliezen, zeker na jaren van trouwe dienst, dat doet wat met een mens. Geen werk meer hebben en ander werk moeten zoeken, komt over als onterend en krenkend. Het heeft gevolgen voor het inkomen en wat je kunt besteden, wat alweer angst voor de toekomst kan opwekken.

Die gevoelens blijven meestal wel adequaat bij burn-outpatiënten, en niet vertekend of verwrongen tot een waansysteem zoals bij psychoten. Dat is het grote verschil. Al kan het gebeuren dat gevoelige personen net door een traumatisch ontslag of pesten op het werk een psychotische opstoot krijgen.

Die grens moeten we soms een beetje aftasten om een inventaris op te maken van de geleden schade. Wanneer wordt het eigenlijk psychotisch? Welke rol spelen de gebruikte middelen daarin? Wanneer je in een diepe put valt, ook al is het niet jouw schuld, door een zware tegenslag of een verlies, is de verleiding groot een of ander middel te gebruiken. Of te hervallen in een verslaving die je vroeger had, of nog de dosissen van je gebruik op te drijven.

De meesten van ons betrekken hun welzijn uit de relaties die ze hebben buiten en binnen. Binnen is het gezin of de thuissituatie. Buiten is onder meer het werk. Wanneer buiten verloren gaat, of binnen niet goed zit, kun je problemen krijgen. Zeker in het geval van degenen die in een zwart gat vallen als de structuur van het dagelijkse werk er niet meer is. Dat kan een vicieuze cirkel worden die op zichzelf gaat draaien, en waar je zelf op je eentje niet meer uitgeraakt.

Twijfel je hierover? Spreek dan met iemand die een beetje evenwichtig en luisterbereid is.