47. Geheim
Het is het verhaal van de zeven sluiers. De ziel is omringd door zeven sluiers en in de loop van het leven krijgen we de kans de ene na de andere te ontsluieren. Het ene geheim verbergt het andere. Geheim gebruik van alcohol of pillen verhult soms een dieperliggend geheim dat nog veel meer verborgen blijft, en dat als een kloppende zweer het gebruik aandrijft.
Het ene geheim bedekt het andere. Om het geheim in stand te houden, zijn vaak leugens nodig waarin de gebruiker ten slotte verstrikt geraakt. Daar moet je als hulpverlener ook beducht voor zijn. Nu zal ik me de woede van mijn halve lezerspubliek op de hals halen als ik denk dat vrouwen beter zijn in geheimen dan mannen. En ook beter in liegen.
Vandaag is dat minder zo dan vroeger, omdat vrouwen nu ook meer keuzes hebben. Ze moesten ook wel. In het verleden was het toch vaak zo dat de man in het gezin een fysieke macht uitoefende, omdat zijn lichaamskracht nu eenmaal groter is en was dan die van de vrouw.
De overheerser heeft geen geheim nodig om te heersen. De leugen is het wapen van de zwakke. Om te overleven, moest de vrouw listig en doortrapt zijn. In de context van de verslaving en de hulpverlening zoals wij die zien, merken we dat er op die manier toch veel problematische situaties voorkomen die aan iedere aandacht ontsnappen.
Het is wachten op de crisis wanneer de leugens niet meer volstaan en de waarheid gesproken moet worden. Daar moet je als hulpverlener soms lang op wachten, dat het vertrouwen intussen zo gegroeid is, dat het ook kan, en mag, en in een veilige geborgenheid kan verlopen. Dat je weet dat het je niet aangerekend zal worden.
Helaas komt het in sommige gevallen pas aan het licht als er al behoorlijk wat orgaanschade is opgetreden en soms zelfs al hersenschade bestaat. Dat is heel jammer. Blijkbaar is er een populatie die onder de radar blijft tot er al onherstelbare letsels zijn, en dat geldt dus extra voor vrouwen.
Zoals ook voor vele andere ziekten blijkt, wordt van oudsher niet alleen de hulpverlening, maar ook het wetenschappelijk onderzoek door het mannelijk standpunt overheerst. Daar is relatief recent verandering in gekomen. Verslaving gold als ‘mannenziekte ‘en zowel de hulpverlening als het onderzoek richtten zich op mannelijke populaties.
Geef een reactie