Ontslaving: Amitryptiline

102. Amytriptiline

Nadat de depressie overwonnen is, is het aan te raden nog minstens zes maanden door te gaan met de behandeling om te voorkomen dat de depressie weer terugkomt. Als blijkt dat de tijd gekomen is om de medicatie te stoppen, is het verstandig die in ongeveer vier weken geleidelijk af te bouwen om onthoudingsverschijnselen te beperken of te voorkomen.

Het gaat om een langdurige, maar geen levenslange behandeling. Het is nooit een lichtvaardige beslissing om daarmee te beginnen. Eerst moet de huisarts of psychiater kijken of er geen tegenaanwijzingen zijn of bijvoorbeeld interacties in verband met gelijktijdige medicatie en middelengebruik, want daar moet je mee opletten. Sommige geneesmiddelen kunnen namelijk op elkaar reageren, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Dit geldt soms ook voor medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Het is een instinker die je maar beter kunt vermijden

Of er kunnen andere medische problemen rijzen op heel andere vlakken, zoals het oog, die het gebruik beperken. We mogen eraan toevoegen dat je ook geen antidepressiva moet nemen als je zwanger wenst te worden of bent. Als achterstel optreedt, zou je maar beter gauw stoppen. Het gebruik tijdens de zwangerschap is niet aan te raden.

De klassieke antidepressiva zijn in de jaren vijftig ontdekt en ontwikkeld. Het historisch voorbeeld is amitriptyline, dat we in België onder meer als Redomex en Tryptizol kennen. Het was jarenlang het werkpaard van de depressiebehandeling in de huisartsgeneeskunde en de psychiatrie. Het blijft nog altijd weergaloos doeltreffend, ondanks de nevenwerkingen zoals een droge mond en wazig zicht, wat de nieuwere middelen veel minder hebben.

Amitriptyline was en is aangewezen in de behandeling van een reeks geestesstoornissen die met angst en depressie te maken hebben. Het werkt in mijn ervaring ook nog eens krachtig in op storende angstverschijnselen bij sommige patiënten, en dat op een overtuigende manier, waar weinig van de nieuwe middelen kunnen aan tippen.

De klassieke antidepressiva, waar amitriptyline er een van is, bewijzen ook goede diensten bij aandachtstoornissen en in de depressieve fase van een bipolaire stoornis. Het is dan wel oppassen dat die niet doorschiet naar de manische fase. Je kunt niet snel bijsturen, gezien de lange tijd tussen de inname en het effect. Het zijn krachtige middelen die oordeelkundig moeten worden ingezet.