Ontslaving: afhankelijkheid

37. Afhankelijkheid

De grootste problemen ontstaan wanneer je die slaapmiddelen elke dag gaat gebruiken. Over het algemeen treedt snel gewenning op, wat betekent dat zij hun kracht verliezen en dat er meer van nodig is om het gewenste effect te bereiken, zodat de gebruiker in de verleiding komt de dosis op te drijven.

Je verliest al snel het voordeel qua reden waarom je het nam, want het effect gaat teloor, en je houdt alleen de nadelen over. Spoedig kom je erachter dat je niet meer zonder kunt. Er komt een moment dat je ervan afhangt, en dan treedt de verslaving in. Wanneer je dat pilletje niet meer inneemt, kun je gegarandeerd niet meer slapen, omdat je lichaam erop ingesteld is geraakt.

Je krijgt door dat slikken namelijk een aantal cellen in de hersenen die achteroverleunen en iets zeggen in de zin van: als dat pilletje toch elke dag komt, hoeven wij ons niet meer uit te sloven om de slaap te bevorderen. Nu, op een gegeven dag komt dat pilletje niet, en dan gaat het mis. De hersencel heeft dan tijd nodig om zich daar weer op in te stellen en intussen krijg je ontwenningsverschijnselen, zoals angstaanvallen en in ernstige gevallen zelfs epilepsie.

Het duurt even, wanneer je ermee stopt, voordat de hersenen beseffen dat die dagelijkse dosis er niet is en dat ze terug moeten naar een normale, natuurlijke toestand. Dat meerdere nachten na elkaar. Alsof de duivel ermee gemoeid is, zijn deze middelen ook nog behept met een reboundeffect. Dat betekent dat de angsten en onzekerheden die het inslapen beletten niet alleen terugkomen, maar tienvoudig terugkeren.

Nu, dan denk je misschien dat dit simpel op te lossen is door weer een pil te nemen, maar dan krijg je af te rekenen met de gewenning. Dan kom je erachter dat de pil na een aantal avonden niet meer zo goed werkt, zodat je in de verleiding komt er nog een halfje bij te nemen. De hersencellen wennen aan het nieuwe stofje en stellen zich opnieuw in zodat het geen effect meer heeft.

Voor je het weet, ben je verslaafd op die manier. Het is iets wat heel veel mensen overkomt. Wist u dat de Belgische apotheken elke dag meer dan één en een kwart miljoen, namelijk 1.260.034 gemiddelde dagdosissen aan slaap- en kalmeermiddelen aan de man brengen (cijfers van 2016.) Daar schrikt een mens toch van? Ons land heeft 11,4 miljoen inwoners. Grofweg meer dan een op tien Belgen zit dus aan de pillen. Dat is een reusachtig cijfer.