Yves Saint-Laurent

Foto: Jacquelinekato (Pascal Kirchmair) / CC BY-SA

Het goede nieuws is dat je er niet meteen van sterft, toch niet van de meeste psychiatrische aandoeningen, tenzij je zelfmoord pleegt, wat bij psychotische en bipolaire mensen veel meer voorkomt dan gemiddeld. Dat is bijzonder treurig en we doen het in België niet goed. Andere landen wijzen de weg naar wat we daaraan kunnen doen. Het gaat om een populatie met sterk verhoogde risico’s op van alles en nog wat.

Verslaving is daar een van, maar ook armoede, dakloosheid of gevangenschap. Heel veel gedrag dat in wezen op een psychiatrische problematiek terug te voeren is, uit zich in wandaden die de aandacht van de ordehandhaving trekken, omdat onze samenleving die niet kan verdragen. Terecht ook dat de wet grenzen trekt. Ik ben ook geen voorstander van anarchie, maar je moet wel rekening houden met de psychische belasting van sommigen.

Middelengebruik staat dikwijls met minstens toch een been in de clandestiniteit. Wij kunnen verslaafden zien als misdadigers, maar de geschiedenis wijst uit dat niemand er beter van wordt als we hen allemaal gaan opsluiten. Het gaat bovendien om uiterst kwetsbare mensen met een veel hoger risico dan gemiddeld op allerlei gezondheidskwalen, niet alleen psychische decompensatie die zeer diep kan gaan, maar ook lichamelijke ziektes zoals hartvaatziekten, lever- en pancreasontsteking en een aantal vormen van kanker.

Psychiatrische aandoeningen kunnen met andere woorden je leven verwoesten. Het tragische is dat in heel wat gevallen er iets bijzonders aan de hand is met die mensen. Het gaat vaak om zeer gevoelige en geestige persoonlijkheden, met soms een groot creatief potentieel. Velen onder hen zijn uiterst charmant en hartveroverend.

Dat kun je ook afmeten aan het grote aantal bipolaire persoonlijkheden in de muziek, de showbizz en de mode, die soms boven zichzelf uitstijgen. Neem nu Yves Saint-Laurent, de Parijse modekoning die de tweede helft van vorige eeuw mee hielp vormgeven en de vrouw een nieuwe gestalte gaf van elegantie en verfijning.

Voluit Yves Henri Donat Mathieu Saint-Laurent (1936 – 2008) was een geniale man die in 2002 in zijn eigen couturehuis aan de kant werd geschoven, “mede als gevolg van zijn leeftijd, drugsmisbruik, depressie, alcoholisme, kritiek op de YSL-ontwerpen en problemen met Tom Ford, die de nieuwe baas van het modehuis was geworden.” We citeren hier Wikipedia. Na zijn opruststelling trok Saint-Laurent zich meer en meer terug in zijn huis in Marrakesh, Marokko.